Bugun...



20 Köy halkı endişeli!

Divriği ve Çevre Köyleri Doğayı Koruma Platformu Çamşıhı’da Toplandı

facebook-paylas
Tarih: 01-10-2019 16:47

20 Köy halkı endişeli!

Divriği Çamşıhı Derneği Başkanı Gazi Orhan Türkyılmaz ve Onursal Başkan Ali Haydar Yalçın başkanlığında Çamşıhı Cemevi’nde bir toplantı yapıldı. Toplantıya 20 köy muhtarı ve köylerden vatandaşlar katıldı. Sivas’ın Kangal İlçesi’nde bulunan Aksu Madencilik A.Ş. Kangal Krom İşletmesi  tarafından, Karamehmet Köyü ve Güvenkaya Köyü sınırları içerisinde bulunan Güneş Çayı (Karaboğaz Çayı) üzerinde trafo-pompa sistemi kurulması kararı  çaydan yararlanan 15-20 köy halkını tedirgin etti.

Güneş çayının kuruyacağı endişesi içerisinde ki bölge ileri gelenlerinin katıldığı toplantıda önemli kararlar alındı. Alınan kararları aşağıda yayınlıyoruz;

1-Güvenkaya (Avşar) köyü arazisi içerisine kazı yapılarak saatte 300 m3 suyun Aksu Madenciliğe taşınması işleminin bir an önce durdurulması konusunda izlenecek yolun belirlenmesi,

2-Konuyla ilgili mücadele etmek kaydıyla komisyon kurulup yetki verilmesi,

3-Öncelikle hukuk yollarının denenip işlemin durdurulmasının sağlanması,

4-Divriği ve çevre köyleri bilgilendirerek kamuoyu oluşturulması, duyarlı insanların bu konuyla ilgilenmesi yolunda çalışma yapılması,

5-Konunun yerinde incelenerek devlet yetkililerine doğru bilgi verilmesi,

6-Konuyla ilgili avukat tutularak mahkemeye taşınması,

 

Toplantının sonuç bildirgesinde ise şu ifadelere yer verildi;

Değerli Divriğililer Aksu Madencilik Güvenkaya köyü sınırları içerisinde kazı yaparak Çaltı çayından saatte 300 m3 suyu maden yıkama amacıyla taşımak istemektedir.

Çaltı çayında  o bölgede akan su miktarı şu an da bile saatte 300 m3 değildir. Güvenkaya (Avşar)-Göcentaşı arası keklik ve yaban hayvanlarının üreme alanı olup Türkiye’de 2. sıradadır.

Şirket bu yolu açarken binlerce ağacı devirmiş ve toprağa gömmüştür.

Çaydan yararlanan ve arazisini sulayan en az 10 köy olup su kesildiğinde köylülerin göç etmesi gerekmektedir.

Bizler çevre köy dernekleri ve muhtarları olarak maden şirketlerine karşı değiliz. Ancak can damarımız olan bu suyun yok olmasından doğacak zararları istemiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla sunarız.

Çamşıhı Derneği Başkanı ve Onursal Başkanı, Güvenkaya, Güneş, Keçikaya,  Göcentaşı, Şahin, Çakırağa, Gözecik, Gürpınar, Dikmeçay, Başören, Balova, Dişbudak, Gölören, İncirlipınar, İmirhan, Özbağı, Kırkgöz, Ölçekli, Yağbasan, Sırçalı, Çamurlu, Karaman, Yusufşeyh köy muhtarları. 




Bu haber 794 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI